MENU
BISKUT RAYA
Tart Nenas
Tart Strawberry
Biskut Noepolitan
Biskut Buah pinggang
Biskut Badam
Biskut Samperit
Biskut Aiskrim
Biskut Buah Kana
Biskut Cornflakes
Biskut Dahlia
TART
Tart blueberry cheese
Vanila Cupcake
Chocolate Cupcake
Tofee Cheese Caramel
ROTI / BUN
Bun Kacang Merah
Bun Bilis
Bun Cheese
ASAS ROTI BUN
1 kg tepung roti / high protein
45gm instant yeast
15gm garam
1 sudu besar bread improver
50gm bread softener( liquid) / kering 1 sudu besar
130gm butter
4 biji telur B @ C
400ml air ( ikut kualiti tepung @
masukkan sedikit-sedikit )
180gm gula
150gm susu pekat
CARA-CARA
·
1
sudu besar gula + 100ml air. Kacau hingga larut.
·
Yis
+ 100ml air suam. Larutkan hingga sebati.
·
Campurkan
air gula tadi dengan larutan yis dan kacau hingga sebati. Ketepikan dan
rehatkan selama 15minit @ hingga berbuih dan naik.
·
Bahan-bahan
kering seperti tepung, lebihan gula,garam dan bread improver disatukan.
·
Masukkan
telur, susu pekat, bread softener @ shortening, air (200ml) dan larutan yis.
Uli bahan2 tadi dgn mixer selama 15-20 minit. Doh akan menjadi kenyal dan tidak
melekat di dinding bowl @ kelihatan berkilat.
·
Butter
masuk kemudian ( setelah adunan sebati ). Kemudian uli hingga tidak melekat.
·
Angkat
dan bulatkan adunan. Rehatkan selama 1jam @ naik 2X ganda dr saiz asal.
·
Tumbuk-tumbuk
doh yg telah naik tadi untuk membuang angin.
·
Timbang
doh 60g setiap satu dan bentukkan doh, kepada bulat2 kecil. Rehat selama
15minit.
·
Bentukkan
doh2 tadi mengikut citarasa dan kreativi sendiri.
·
Bakar
180C selama 10 minit. Klu pakai oven yg ada kipas dlm 170C @ hingga keperangan.
·
Atas
doh bleh sapu telur + sedikit susu @ gula @ madu. Untuk kilat. @ sapu margerin
masa panas2. Roti jadi cantik.
TIPS: JANGAN
SATUKAN GARAM DGN YIS KRN GARAM BOLEH MEMATIKAN YIS. NANTI ROTI ANDA AKAN
TERBANTUT. AIR YG CUKUP
AKAN MENGHASILKAN ROTI YG CANTIK DAN GEBU SERTA RINGAN. AIR YG LEBIH
ROTI AKAN JADI MASAM. UNTUK
ROTI YG LEMBUT JUGA BOLEH CAMPURKAN ADUNAN DGN SEDIKIT (WATER-ROUX)-OPTIONAL
WATER-ROUX ( BOLEH BUAT
SENDIRI IAITU 50G TPG ROTI + 250ML AIR. KACAU ATAS API KECIL
HINGGA IA PEKAT. MCM NK
BUAT CUCOQ KHASIDAH. KALAU PEKAT TAMBAH LAGI AIR. MCM NK
KACAU PUDING. DAH BERKILAT
ANGKAT PAS TU TUTUP DAN BIAR SAMPAI SEJUK. TUJUAN TUTUP
SUPAYA
X BERKEPALA. CAMPUR SEMASA PROSES MENGULI KIRA-KIRA 4 SUDU BESAR.
Selamat mencuba
Bun Sosej
Garlic Bread
Puding Roti Berkuah |
Donut
Kebab Daging Salai
No comments:
Post a Comment